Nieuws, verslagen en evenementen

 

GUE tech 1 on Bonaire by Stans van Hoek

After finishing my Rec3 class in 2015, I was sure I reached my highest level of competence in diving. In 2016, a Documentation Diver class in Croatia came by, together with a DPV1 class. Once I bought my Suex XJ 14 scooter and did numerous dives together with my (Tech1 trained) buddy, it slowly came to my mind that maybe a Tech1 level would be within my reach. And although it took some time to be convinced, 2017 would be my Tech1 year.

GUE tech 1 In Krnica by Benjamin & Jeff

Three total strangers travelled in total around 9839km to meet in a small town at the coast of Croatia. Why? To relax on the beach? No! All of us wanted to attend a diving course which would bring us to the edge (and beyond) the capabilities of our diving skills at that time being. We all signed up to the GUE TEC1 course with JP Bresser as our instructor. ~

GUE Cave 1 In France by Christine Grosart

In January I headed over to Amsterdam, for what is now becoming a regular visit to Cave and Wreck night, hosted by JP Bresser and GUE Netherlands. We were extremely well looked after by JP and Anne Marie and enjoyed ourselves the night before the event in the company of none other than Jarrod Jablonski.

A few glasses of wine into the evening, I decided to build up a little Dutch courage and was nudged in the ribs by my other half, by way of encouragement, to ask him something. I wanted to know what Jarrod thought about my future in cave diving with GUE – and whether Cave 1 was the right course for me or whether I should be looking to tune up on my team skills a little more and go straight to Cave 2. Jarrod was doubtless composing in his head a well thought out and constructed, fair and sensible response. With barely a second to draw in a breath to offer his reply, JP – who was one glass of wine head of me and clearly had no idea what he was letting himself in for - said decisively;

“I’ll do it. You can take the class with me.”

GUE Cave 1 & Documentation diver in Florida

We dalen af in het duistere gat in de bodem van de rivier, ondanks het enorme gewicht van de stalen dubbel 16's en stalen backplate gaat dit langzaam. De stroming is zo sterk dat we bijna weer de tunnel worden uitgeblazen. Hier tegenop flutterkicken lukt niet meer, pull and glide. We klimmen letterlijk de bodem van de rivier in.

GUE Documentation diver in England.

Samen met Rich walker gaf JP een cursus in project documentatie in de UK, GUE instructor Osama Gobara schreef een verslag.

GUE Tech 1 in Egypte

Na weken van voorbereidingen stappen we in Brussel op het vliegtuig voor een vlucht van ongeveer 5 uurtjes naar Sharm El Sheikh. Vandaar uit is het ongeveer een uur rijden met de shuttlebus naar Dahab. Voor Andre en mij een compleet nieuwe ervaring om te duiken buiten Nederland zonder handschoenen, aangename watertemperaturen en met bijzonder goed zicht onderwater.

GUE Cave 1 in Mexico

Al maanden keek ik uit naar mijn GUE Cave 1 training in Mexico, maar veel tijd om er bij stil te staan was er niet geweest. Voor mijn buddies Geert en Jos was het niet anders. Maar nu was het dan zover. Pas in het vliegtuig kwam de rust en het geweldige gevoel dat we waren begonnen om een wens in vervulling te brengen: grotduiken, in Mexico!

Cavenight 18 januari 2013

Ook dit jaar weer een nieuwe editie van Cavenight, de afgelopen jaren is dit initiatief van GUE-Nederland en Scuba-Academie uitgegroeid tot een van de grootste niet commerciële duikevents van nederland. Zoals elk jaar zal Cavenight weer in het teken staan van exploratie en conservatie projecten wereldwijd en zal een keur van nationale en internationale sprekers aanwezig zijn om hun ervaringen te delen en vooral ook prachtige beelden te laten zien.

Cave 1…het beloofde land of toch niet?!

 Voor mijn gevoel pas net in slaap roept mijn wekker me tot de orde: vandaag op naar de Lot om te ervaren of de "Darkness" wel echt lonkt. Ik spring bij JP in de bus en na een kleine omweg om Erik op te halen, rijden we naar Frankrijk. De comfortabele en snelle overtocht eindigt bij onze uitvalsbasis voor de komende week: le Moulin in Cajarc (uitspraak volgens JP; KAZJÀÀÀRK).Film

Tech 1 opleiding in Alaska, zomer 2012

Foto gallerij GUE cave 1 opleiding Oktober 2012 Frankrijk

Scootercursus (DPV 1) in Vinkeveen

Duiken met een onderwaterscooter, wie wil dat nou niet? Wij (Alex Venix, Roy Velthuis en ik) hoefden dan ook niet lang na te denken toen ons de mogelijkheid tot het volgen van de DPV1 cursus werd aangeboden. Geen van ons heeft een eigen scooter, maar dat was geen enkel probleem, JP zorgde voor de benodigde scooters.

‘Duiken en filmen zal nooit meer hetzelfde zijn’

En dat komt door de cursus GUE Documentation Diver. De eerste opleiding van zijn soort binnen GUE. Dat is speciaal. Niet alleen voor de organisatie en ontwikkelaar, maar ook voor mij als deelnemer. Hierna kun je lezen hoe ik deze cursus ervaren heb.

GUE Tech1 – Vinkeveen (NL) / Krnica (HR)

Al een tijdje speelde het door mijn hoofd om Tech1 te gaan volgen. De Fundamentals cursus was alweer wat jaren geleden (2009) en vorig jaar heb ik DPV1 gevolgd maar toch was er behoefte naar een technische opleiding uit de stal van GUE. Door mijn bezigheden met Duik de Noordzee Schoon en Expeditie Doggersbank ben ik in de loop der jaren nog kritischer gaan kijken naar duiktechnieken, procedures en vooral team awareness. Tech1 was dus de logische stap.

Cave 1 in Frankrijk verslag van Pim & Ivar

Ik heb al een lange tijd de stille droom gehad om te grotduiken. Op internet vele filmpjes en foto’s gezien maar daar bleef het dan ook bij. Nadat we in de winter van 2010 onze GUE-Fundamentals succesvol hebben afgesloten bij JP komt deze droom toch echt dichterbij. In de daarop volgende lente hebben Ivar en ik de knoop doorgehakt…. grotduiken is wat we willen. We schrijven ons in voor een winterse GUE Cave 1 class bij instructeur Chris Le Maillot en als intern onze Fundamentals Instructeur, JP Bresser.

GUE Fundamentals in Tsjechische Republiek

Het is alweer enige tijd geleden dat ik via Facebook gevraagd werd om te komen spreken op een conferentie voor technische duikers in Tsjechië. Ik doe dit wel vaker en heb onlangs nog over GUE en grotduiken gesproken op de Baltic Tech conferentie in Polen. Bijna gelijktijdig kreeg ik ook het verzoek om een Fundamentals te geven in Tsjechië, er waren drie kandidaten. Het leek mij een leuke combinatie met de conferentie dus we zijn gestart met het organiseren en zoeken naar een geschikte locatie en toen alles geregeld was ben ik richting het oosten vertrokken…

The way to Paradise

Deze trip was bepaald niet de eerste keer dat we naar Mexico vlogen. Toch was het een trip anders dan de voorgaande keren: niet alleen was het onze langste Mexico-trip ooit, deze trip zou voornamelijk in het teken staan van duiken en filmen in Ox Bel Ha, de langste onderwatergrot ter wereld.

Strak....

Richard Groot, Patrick Kalshoven en Frank Thorborg volgen een Level 3 trimix cursus in Kroatië. Het lonkt, wrakduiken. Op de Noordzee, in tropisch water, of 'iets daar tussen in'. De reden voor ons om een cursus te willen doen die daar naartoe werkt. Bij het opgeven voor de Level 3 trimix cursus kregen we van JP de keuze voorgelegd om hem in Kroatië te volgen. Dit is 'iets daar tussen in', maar staat vooral bekend om zijn mooie wrakken. We zijn enthousiast; ja dus, graag!

Wat hebben die Hollanders toch met grotten?

“Ik ben elke keer weer verbaasd dat in een klein landje zonder grotten, zoveel mensen geïnteresseerd zijn in grotduiken”. Zo opende JP Bresser de tweede editie van Cavenight. Afgelopen vrijdag 22 januari kwamen ruim 230 Nederlanders, Belgen en Duitsers naar Mijdrecht om dit evenement bij te wonen.

GUE-F midden in de winter?!?!

Al enige tijd liep ik rond met het idee om een GUE-F cursus te gaan volgen. Tegelijkertijd zet het je aan het denken; waar, wanneer, met wie, enz. Het zou in ieder geval geen cursus in de winter gaan worden had ik voor mezelf besloten. Dat is echt te koud!

Home Opleidingen Agenda GUE divecenters GUE Nieuws Opleidingen NLguev5