GUE GUE divecenters

Scootercursus (DPV 1) in Vinkeveen

Duiken met een onderwaterscooter, wie wil dat nou niet? Wij (Alex Venix, Roy Velthuis en ik) hoefden dan ook niet lang na te denken toen ons de mogelijkheid tot het volgen van de DPV1 cursus werd aangeboden. Geen van ons heeft een eigen scooter, maar dat was geen enkel probleem, JP zorgde voor de benodigde scooters.item2

Zondag 9 september om 9.00 uur begon voor ons de cursus. Na een kop koffie en een stroopwafel begonnen we met een stukje theorie over de scooter zelf. JP vertelde over verschillende typen scooters, het onderhoud van de scooter en welke opties er allemaal mogelijk zijn. Informatie die erg nuttig is als je zelf van plan bent om een scooter te gaan kopen.

Rond het middaguur was het dan eindelijk zover, we gingen het water in om te scooteren. Op voorhand dachten wij dat de cursus voornamelijk  zou bestaan uit leuke tochtjes achter de scooter. JP had echter wat anders voor ons in petto. Na een klein stukje scooteren wilde hij van ons een valve drill zien. De valve drill hebben we tot in den treuren geoefend, dus dat mocht toch zeker geen problemen opleveren. Echter, waar laat je zo'n scooter als je hem niet gebruikt? De scooter parkeer je tussen je benen, zodat deze geen eigen leven gaat leiden en je volledige controle over je drijfvermogen, trim en positie kan houden. Echter, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We waren dan ook volledig gefocust op het op de plaats houden van de scooter, dat de valve drill ons niet makkelijk af ging. Het deed ons erg denken aan onze fundamentals cursus, waarbij de een z'n drijfvermogen verliest, de ander geen positie kan houden en de derde de volgorde van de valve drill volledig door elkaar haalt. We waren allemaal druk bezig onze eigen problemen op te lossen en van een team was op dat ogenblik niet echt sprake. Dat beloofde wat voor de rest van de cursus. Dat de cursus meer behelst dan een paar rondjes achter een scooter, waren we inmiddels wel achter gekomen.

We vervolgden de duik met een scooter-tochtje, gevolgd door een demonstratie van het betere bochtenwerk. Na 45 minuten kwamen weer boven water, een ervaring rijker en een illusie armer: ook deze GUE cursus is geen walk in the park.

Na een korte pauze gingen we weer het water in voor meer scooterpret. Ook deze duik bestond uit  fundamentals skills (met de scooter tussen de benen geparkeerd) en scooter specifieke skills, in dit geval het slepen van een ander duiker. Langzaam maar zeker merkten we dat het allemaal wat beter gaat, we maakten progressie.

Dag twee begon om 9.30 uur, we konden zowaar uitslapen tijdens een GUE cursus. 's Ochtends stond weer in het teken van theorie, met onder andere het plannen van scooterduiken. Voor de middag stonden weer twee scooterduiken op het programma. Twee duiken met veel skills, zoals het delen van gas terwijl je scootert en het gebruik van de reel tijdens het scooteren. Het gaat allemaal wat makkelijker dan de eerste dag en hoe langer we bezig zijn, hoe meer plezier we er in krijgen. Conclusie: scooteren is verslavend.item3

De laatste dag begon met het examen en de alom bekende zwemtest. Na beide onderdelen succesvol afgerond te hebben, gingen we rond het middaguur weer naar Zand Eiland 4 voor de laatste twee duiken van de cursus. De vijfde duik kregen we weer aantal skills voor onze kiezen, waaronder de 'runaway scooter'. JP plaatst de scooter in een onbekende positie (achter, onder of boven je) en zet vervolgens de scooter op vol vermogen aan. Het is dan jouw taak om de scooter zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Een erg leuke oefening, waarbij je letterlijk alle kanten op door het water wordt gesleurd.

De laatste duik was een zogenaamde experience duik. JP had zijn camera meegenomen en heeft een paar mooie foto's van ons geschoten. Na afloop van de fotosessie hadden we allemaal nog genoeg gas over om een flink stuk te scooteren, ditmaal zonder failures, scenario's en skills. Na ruim een uur kwamen we weer boven water met een grijns van oor tot oor, wat is scooteren toch ontzettend leuk. Ons geluk kon helemaal niet meer op toen JP vertelde dat we alle drie voor de cursus geslaagd waren.

De DPV1 cursus kenmerkt zich door het relaxte karakter, de dagen zijn wat korter dan we gewend waren bij andere GUE cursussen en er is meer tijd voor ontspanning. Het waren drie leuke en leerzame dagen. Drie dagen die ik iedereen kan aanraden die graag eens wat ervaring op wil doen met het scooteren.

Lennart Kuijs

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters