GUE GUE divecenters

GUE Tech1 – Vinkeveen (NL) / Krnica (HR)

Al een tijdje speelde het door mijn hoofd om Tech1 te gaan volgen. De Fundamentals cursus was alweer wat jaren geleden (2009) en vorig jaar heb ik DPV1 gevolgd maar toch was er behoefte naar een technische opleiding uit de stal van GUE. Door mijn bezigheden met Duik de Noordzee Schoon en Expeditie Doggersbank ben ik in de loop der jaren nog kritischer gaan kijken naar duiktechnieken, procedures en vooral team awareness.item2

JP is sinds kort Tech1 instructeur en GUE Nederland bood me de mogelijkheid om deel te nemen aan een Tech1 cursus in een gespreide vorm. Hierbij wordt een deel van de cursus gegeven in Nederland en het vervolg in Kroatië. De droge land-drills en ondiepe skills worden hierbij in Vinkeveen gedaan en vervolgens wordt koers gezet naar Krnica Kroatië waar de meest geweldige wrakken op je liggen te wachten die er binnen rijdafstand te vinden zijn.

De cursus was rap gevuld, al snel sloten er twee mede cursisten aan; Serge Pellikaan en Rob Vierwind. Rob is een bekende van me, hij heeft eerder samen met mij Fundamentals gedaan bij Chris le Maillot en JP als intern. Serge liep al langer met het idee wat verder te gaan in het technisch duiken en greep ook zijn kans. Erg leuk team!

De cursus begint zoals gezegd in Vinkeveen, een lange avond theorie gevolgd door nog eens twee dagen bestaande uit land-drills, een zwem-test (een bijna Olympische afstand van wel 375m ;-), veel duiken en uiteraard nog meer theorie. De land drills bestaan vooral uit valve-management, stage-handling en lijn-technieken: nieuw procedures en dus erg leuk! De duiken beginnen uiteraard met een herhaling van de inmiddels bekende Fundamentals skills. Toen deze weer op het vereiste niveau waren konden we ons op de inhoud gaan storten en fijn aan de slag met lijnen, stages en veel (heel veel) opstijgingen maken. Als je denkt dat je de skills allemaal wel onder de knie hebt wordt de druk al snel opgevoerd door scenario’s in het duiken te brengen. Er ‘sneuvelen’ kranen, lampen en maskers op allerlei momenten en soms zelfs tegelijk. Murphy heeft nog steeds gelijk! Awareness is alles in deze cursus en dat zal je weten ook. Je gaat nergens meer zomaar vanuit en zorgt dat je aan alles en iedereen tegelijk denkt. Tijdens de cursus is de klassieke onliner “assumption is the mother of all f*ck-ups” heel wat keer door ons hoofd gegaan. Soms denk je zelfs dat je weet waar JP rond zweeft tijdens het lijnen leggen, maar dan hoor je weer een kraan leeg spuiten in je nek of wordt er op je bril getikt. Geniaal, ik houd persoonlijk wel van deze manier van task load.

Een week later vertrekken we naar Kroatië voor het tweede deel van de cursus. De dagen beginnen na een goed ontbijt rond 08:30. Met als eerste weer meer theorie. Opvallend maar zeker interessant is de diepgang in decompressie in deze cursus, alles komt aan bod en je komt op een punt dat je er even van overloopt. Gek genoeg valt alles op zijn plek als de procedures uitgelegd worden die naadloos en logisch aansluiten op deze taaie theorie. Waarom zo moeilijk doen over decompressie als het eigenlijk zo simpel kan? Zorgen voor een goed fundament in het duiken zorgt voor zoveel minder nadenken onder water en kan je je eindelijk eens storten op het doel waarvoor je onderwater bent, wat dat ook mag zijn. De dagen wisselen zich naast theorie weer af met duiken, maar nu vanaf een boot uit de haven van Krnica, Kroatië. De duiken bestaan wederom uit lijnen leggen, stage-handeling, scenario’s, decostops en zo vaak dat het je tweede natuur wordt. De progressie is duidelijk zichtbaar en het team raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. We naderen de ervaringsduiken van de cursus. De wrakken die we gaan bezoeken zijn Cesare Rossarol, SS Vis en SS Lina. Stuk voor stuk juweeltjes! JP maakt tijdens deze duiken erg mooie foto’s van het team en we begeven ons als geoliede wrakduikers over de imposante wrakken. Tussen de laatste twee wrakduiken wordt er nog een theorie examen afgelegd welke we met goed gevolg afsluiten.

De laatste avond van de cursus wordt de cursus geëvalueerd en er worden nog wat punten uitgebreid nabesproken, JP feliciteert ons met het behalen van Tech1 en de eerste koude Pivo meld zich.. we proosten op het behaalde resultaat!

Zoals in eerdere verslagen op deze website te lezen is; over Krnica Diving onder leiding van Maurizio niets meer dan lof. De sfeer, de plek, de (vele) BBQ’s, de planning en uitvoering, alles is perfect. Wat een geweldige plek om te zijn. We hebben bij deze besloten hier ieder jaar terug te komen om te blijven genieten van de heerlijke omgeving en geweldige wrakken! item3

Rob moet helaas al weer naar Nederland, maar Serge en ik blijven nog een week in Krnica om nog meer wrakken te beduiken en niet te vergeten te socializen met een imposante delegatie Nederlanders, Russen, Polen en Kroaten die hier deze week ook zitten. Allemaal GUE duikers met dezelfde mindset en passie voor (wrak)duiken!

Pascal van Erp

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters