GUE GUE divecenters

GUE-F midden in de winter?!?!

Al enige tijd liep ik rond met het idee om een GUE-F cursus te gaan volgen. Tegelijkertijd zet het je aan het denken; waar, wanneer, met wie, enz. Het zou in ieder geval geen cursus in de winter gaan worden had ik voor mezelf besloten. Dat is echt te koud! Ergens eind voorjaar of in de zomer leek mij wel wat. Van dit plan kwam echter niks terecht. Via mijn vriend Robert deed JP een voorstel voor een cursus datum. Robert vroeg mij wat ik er van zou vinden om de cursus in december te doen. Mijn eerste reactie was: “Midden in de winter? Echt niet!”  Blijkbaar was hij nog niet uitgesproken en stelde de vraag opnieuw: “Wat vind je er van om de cursus in december in Dive World Enschede te doen?” Kijk, dat klonk natuurlijk een stuk aantrekkelijker! Niet lang daarna mezelf geregistreerd op www.gue.com.

Toen ik eenmaal wist wie mijn mede cursisten zouden worden werd ik wel nieuwsgierig naar wie het zouden zijn. Om dus niet geheel blanco de cursus in te gaan, spraken we ergens in november af om een funduikje te maken in de Beldert. Het was een relaxte duik, dus mijn gevoel bij de medecursisten was goed! Verder heb ik weinig (lees niets bijzonders) aan voorbereiding gedaan. Ik heb gewoon lekker gedoken met het setje waarmee ik de cursus wilde gaan doen. Hierbij eigenlijk onbewust alleen maar met (bijna) GUE duikers gedoken en gekeken naar wat ze onder water toch allemaal deden aan drills. Het zelf gaan draaien aan mijn kraaien heb ik bewaard voor de cursus, ik zou niets voor niets een cursus gaan volgen……item2

Uiteindelijk vond de cursus plaats op 9, 10, 16 en 17 januari. Jammer genoeg moest een van mijn mede cursisten een week van te voren de cursus afzeggen. Dus bleven Kariem, Notis en ik (Marije) met z’n drieën over.

Dag 1: Gezonde spanning

We werden om 08.00 verwacht bij JP thuis. Warm aangekleed trotseerde ik de kou en vond mijn weg over de steigers. Binnen stond warme thee klaar en even later kwamen ook Kariem en Notis binnen. JP stelde voor om met een kort voorstelrondje te beginnen, waarmee we elkaar voornamelijk op duikgebied al wat beter leerden kennen. JP begon met zijn ‘korte’ verhaal over zijn duikverleden. In diezelfde tijd stelden Notis, Kariem en ik ons ook voor. Deze eerste dag bestond uit een groot stuk theorie al zittend op een fijne bank. We kregen een eerste beeld van hoe GUE is ontstaan en welke doelen zij nastreeft. Natuurlijk vlogen de duiktermen ons als snel om de oren; trim, buoyancy, het hebben van een balanced rig, het berekenen van je SCR (Surface Consumption Rate), en ga zo maar door.

Halverwege de dag naar het zwembad om te beginnen met een fitnesstest. Hiervoor had ik wat gezonde spanning ‘kan ik wel 16 meter onder water zwemmen?’ Het antwoord was simpel; ja, met gemak! Hierna werden verschillende positionering technieken voor gedaan en door ons geoefend.

De dag sloten we af met nog meer theorie en een materiaalworkshop. Over elk deel van het materiaal werd ingegaan, naar mijn mening al vrij diep, maar JP gaf al aan dat hij over veel dingen nog wel uren kon praten. Ik kan dus nog veel leren! Als afsluiter van de dag werden onze backplates bekeken. Deze waren op het eerste gezicht goed afgesteld dus hier hoefde we niks aan te veranderen. Eenmaal thuis ’s avonds met veel enthousiasme verteld en teruggedacht aan wat ik vandaag allemaal gehoord, gezien en geleerd had. De kop was er af!

Dag 2: Op de helft

Zondag de 10e werden we weer op tijd bij JP thuis verwacht gingen we weer verder met waar de vorige avond gebleven waren; theorie. Rond het middaguur werden we getrakteerd op een heerlijk saucijzenbroodje en even later stapten we de auto in op weg naar Dive World. De flinke rit ernaar toe zorgde ervoor dat je nog even na kon denken over alle die nieuwe dingen die we weer te horen hadden gekregen.

Eenmaal in Enschede de setjes opgebouwd en nagelopen. Waarna JP ons vertelde wat hij vandaag wilde doen en zien in het water, onder andere een GUE-EDGE, alle vintechnieken en positionering technieken, de basic 5 en natuurlijk duiken als een team. Vooral dit laatste bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Ieder van ons had wel ergens gedurende de duik ergens een zogeheten ‘knak momentje’. Na beide duiken kregen we een uitgebreide debriefing met voor iedereen wat aandachtspunten die varieerden van; geen wapperende handen meer, tijdig ontluchten bij opstijging, knietjes omhoog, vinnen niet recht omhoog houden, positionering in het water (ten opzichte van je team), en ga zo maar door. Aan het einde van de dag zat de eerste helft van de cursus er op, maar het voelde absoluut niet alsof we al op de helft waren. Er was nog zoveel te leren!

Dag 3: Denkende duikers

Het tweede weekend hadden we een huisje gereserveerd in de buurt van Enschede. Zo waren we wat dichterbij Dive World wat het voor ons, qua reistijd, wat relaxter maakt. We begonnen de 3e dag met het terugkijken naar de beelden van duik 1 en 2. Het koste ons enige inspanning om te zien wie wie was onderwater met al dat zwart. Uiteindelijk had ieder van ons toch wel een punt van herkenning. Het was erg leerzaam om te zien hoe je nu echt in het water ligt. Als je denkt dat je maar een beetje schuin ligt blijkt dat eigenlijk heel schuin te zijn. Een zeer effectief leermiddel dus!

Dag 3 bestond natuurlijk ook weer uit theorie. Als je ooit een Nitrox cursus hebt gevolgd blijkt dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn! Stukje bij beetje werden steeds meer ‘denkende duikers’. Rond het middaguur vertrokken we weer naar Dive World waar we een paar drills eerst goed op het droge hebben geoefend. Daarna mochten we onder het toeziend oog van JP en de camera onze kunsten weer vertonen. De debriefing hebben we onder genot van een lekker hapje en drankje in een restaurant gedaan. item3

Dag 4: De laatste dag voor nu…

De dag begon, hoe kan het ook anders, met theorie waarna een gezamenlijk theorie examen volgde. Hierbij konden we goed gebruik maken van ieder z’n kwaliteiten. Vandaag stonden ook de laatste duiken op het programma. JP wilde gedurende deze cursus natuurlijk meer en meer zien dat we alles als team zouden doen en oplossen. De ene poging hiertoe lukt beter dan de andere, maar in vergelijking met duik 1 waren we hier al stukken in gegroeid. Maar zoals met veel dingen waren er nog genoeg verbeterpuntjes. Eenmaal uit het water alle spullen in tassen en koffers opgeborgen. Onder het genot van een broodje frikadel of kroket werd door Kariem de debriefing gedaan. Hier en daar vulde JP, Notis en ik elkaar aan.

Omdat deze cursus geheel in het binnen water was gaan we in mei nog een 5e dag met JP het buiten water in om (als team) te laten zien waar we dan staan. De komende tijd flink wat duikjes maken met ons team met onze aandachtspunten in ons achterhoofd!

 

Marije Luiten

 

 

 

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters