GUE GUE divecenters

Cave 1…het beloofde land of toch niet?!

 Voor mijn gevoel pas net in slaap roept mijn wekker me tot de orde: vandaag op naar de Lot om te ervaren of de "Darkness" wel echt lonkt. Ik spring bij JP in de bus en na een kleine omweg om Erik op te halen, rijden we naar Frankrijk. De comfortabele en snelle overtocht eindigt bij onze uitvalsbasis voor de komende week: le Moulin in Cajarc (uitspraak volgens JP; KAZJÀÀÀRK). Chris en Fred zijn al aanwezig en de andere studenten sluiten zich snel bij ons aan. De eerste lesdag valt in het niets bij wat de rest van de cursus ons nog zal brengen; theorie, zwemtest en het leukste van alles... line skills in de tuin. Zijn wij blij dat het niet regent!IMG0376

Vandaag begint het echt… De eerste keer mijn hoofd in een donker gat steken. Toch echt zenuwachtig bouwen we alle spullen op en na een valve drill en s-drill waarover ik echt niet naar huis wil schrijven gaan we toch de grot in. Spannend! JP had van te voren gezegd dat het niet beklemmend of klein zou zijn maar mijn gevoel wilde daar toch nog niet aan… IMG0540

De eerste ervaring viel echt niet tegen! Mooi en ruig maar door alle spanning moest de duim veel te snel omhoog. Een tie-off en 60 meter grot verder was de 30 bar penetratie al verdwenen als sneeuw voor de zon. Hopelijk gaat dat straks beter. De volgende duiken waren al een stukje meer ontspannen maar elke duik ging de lat verder omhoog. Waardoor ik alsnog niet echt kon genieten en tijdens de duik vooral bezig was met potentiële scenario’s.

En dan denk je dat het beter gaat, staat St George op het menu… Een mooi blauw poeltje met een mini gat waar omdraaien niet makkelijk is en steil naar beneden loopt. Dertig meter aantikken en weer omhoog aan de andere kant.  Genieten? Nee dat zeker niet en de twijfel of grotduiken wel iets voor mij was groeide met elke slag de St George in.

De volgende ochtend was ik er nog niet uit: to cave dive or not to cave dive? JP merkt dit en maakte het geheel op een goede en respectvolle manier bespreekbaar en wij kregen de volgende duik cadeau; geen faillures en gewoon onderzoeken of het wel of niet iets voor mij was. Voor mij het keerpunt in de cursus. Eerst vechten tegen mezelf, daarna in een flow, genietend van de omgeving en de oefeningen. Ik had JP al hoog zitten maar dit was wel echt precies wat ik nodig had. Heerlijk genietend de duik gemaakt en helaas de 2e T in de Ressel net niet gehaald. Op de terugweg nog een oefening gedaan: even zonder zicht de grot uit! De smile op mijn gezicht moet boekdelen hebben gesproken, een nieuwe verslaafde is geboren.

Elke dag werden de oefeningen iets uitgebreider en toch kwamen we steeds dieper de grot in, met vijftien bar de eerste T.  Je op de heen en terugweg verbazend over wat je tegen kwam. Scenario’s maar ook duikers in allerlei soorten en maten, maar eentje sloeg wel alles; een duiker in opleiding in de grot zonder masker en vinnen en dan ook nog de lijn kwijt. Er naast zwom zijn instructeur met ogen als theekopjes. Ik weet nog steeds niet wie er meer in paniek was.

 Voordat we gingen vullen voor de laatste duikdag (JP had aangeboden nog een extra dagje te duiken met ons en foto’s te maken als we tenminste zouden slagen), kregen we het goede nieuws dat Erik en ik allebei geslaagd waren!

De week werd afgesloten met twee hoogte punten; de fotoshoots in Ressel gevolgd door een dagje dry-caven met Erik en zijn vriendin. Beiden onvergetelijke ervaringen!

Kortom, voor mij is het waar; the Darkness beckons. Het is echt verslavend en mij zul je zeker aan de waterkant bij de grotten tegenkomen in de toekomst.

 lot201210van11Christiaan  Foto gallerij GUE cave 1 opleiding Oktober 2012 Frankrijk

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters