GUE GUE divecenters

GUE Cave 1 en Documentation Diver in Florida

Een avontuur in de bakermat van het grotduiken

item2We dalen af in het duistere gat in de bodem van de rivier. Ondanks het enorme overgewicht van de stalen Dubbel 16's en stalen backplate gaat dit langzaam. De stroming is zo sterk dat we bijna de tunnel weer worden uit geblazen. Hier tegenop flutterkicken lukt niet meer. Pull and Glide. We klimmen letterlijk de bodem van de rivier in. Mijn masker wordt tegen m'n gezicht geduwd en m'n automaat blijft met moeite in m'n mond. Door klimmen. Ik voel de lucht in m'n droogpak samengeperst worden door de waterdruk. Primairy tie-off. Met m'n vinnen vastgeklemd tegen de wand bind ik de reel aan een stuk rots. Verder naar beneden. Ik kom handen te kort. De reel leggen, neus dicht knijpen en oren klaren, pak inflaten, mezelf vasthouden aan de rotsen. Verder de tunnel in. Secondairy tie-off. Wing inflaten. Pak inflaten. Oren klaren. Oriënteren. Snel door klauteren naar de main line en de laatste tie-off maken. Checks: tijd, diepte, gas, kompas richting, flow-check en omhoog. Naar het plafond. Rust..

Zoals gezegd in de briefing is hier de stroming minimaal en dat klopt. Trim en buoyancy onder controle en dan zie ik het. De enorme ondergrondse kamer opent zich voor me uit en ik aanschouw het prachtige tafereel wat zich voor mij opdoemt, hier en daar verlicht door onze 3 lampen. Devil's Ear, Ginnie Springs. Cave 1 in Florida: wat een avontuur…

Eigenlijk begint het avontuur al maanden van te voren. In februari 2013 wordt op Facebook het GUE Nederland Cave evenement aangekondigd dat zou plaats gaan vinden in november van hetzelfde jaar, waarin de Cave 1-, Cave 2- en Documentation Diver cursus gegeven zullen worden. Ik zocht toen nog naar een bestemming voor een duikvakantie in het najaar en met mijn verse Fundamentals opleiding op zak kwam dit perfect uit. De rede om mijn Fundamentals te doen was om verder te gaan met Tech 1 en Cave 1, dat het al zo snel op mijn pad kwam had ik niet verwacht, maar kwam voor mijn ongeduldige aard heel goed uit. Uitzoeken of ik er überhaupt tijd voor heb. Als freelancer kan het soms lastig zijn om vrij te regelen, maar gelukkig was het in die periode nog rustig qua werk. Snel aanmelden, voordat de groep vol zit.

En toen begon het lange wachten. Gelukkig kon ik mezelf afleiden door veel te trainen. In oktober van 2012 had ik mijn Fundamentals afgerond met een REC-rating en ik moest deze dus nog upgraden naar TECH. De Tech-upgrade stond gepland in mei en daar moest ik nog veel voor oefenen. Heel veel duiken gemaakt. Eindeloos veel S-drills, V-drills en opstijgingen. Maar dat heeft zijn vruchten afgeworpen, de Tech-upgrade was in the pocket.

item3Eind oktober. Eindelijk is het bijna zo ver. De laatste voorbereidingen, koffers pakken en naar het vliegveld. Mijn buddy is al ingecheckt en ik ontmoet hem na de douane. Samen lopen we naar de gate en de handbagage check. We zien veel vragende ogen als de handbagage door de scanner gaat. "Wat zit daar nou weer in?!" Nou gewoon; automaten sets, back-up lampen, maskers, spoeltje, sokken, t-shirts en een backplate. Standaard handbagage, toch? Alles was OK en we mogen instappen. De 14 urige reis is zo om en we landen op donderdagavond in Gainesville, Florida. Daar bleek alles zoals belooft prima geregeld te zijn. We worden opgepikt door mensen van Extreme Exposure, het duikcentrum waar de cursussen gegeven gaan worden en waar we alle tanks, eventueel lood en gas vandaan krijgen. We worden naar het huis van Extreme Exposure gereden waar we de komende weken met alle cursisten en instructeur verblijven.

De dag erna ontmoeten we de twee Zweedse cursisten waar we de Cave 1 cursus mee gaan doen. Het klikt direct en het beloofd een leuke tijd te worden. Met z'n allen naar Extreme Exposure om de tanks op te halen en we maken een eerste duik. Te gek! Heerlijk warm en helder water en met de dubbel 16L sets die gebruikelijk zijn in Florida gevuld tot 260 bar hebben we na ruim 2 uur duiken nauwelijks een deuk in onze gasvoorraad gemaakt. 's Avonds komt ook onze instructeur JP Bresser aan en we genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant waar we de dagen daarna nog vaak zullen eten. Ondertussen merken we dat Florida de bakermat van het grotduiken is. De lokale bevolking spreekt ons regelmatig aan als ze onze GUE shirts herkennen, op de nummerplaten van de auto's staan duikers afgebeeld, verkeersborden geven beschermde plekken met grotten en springs aan en overal kom je gedenkplaten tegen om grotduikpioniers als Wes Kiles en Sheck Exley te herdenken.

En dan begint de cursus. Al het wachten, trainen en voorbereiden is eindelijk over. Vlak voor we beginnen komt de laatste cursist nog aan en met z'n vijven gaan we enthousiast de cursus in. De eerste dag theorie, daarna field drills en de fitness test. Niet zo heel zwaar, maar we moeten een hoop stof opnemen. 's Middags de field drills om het leggen van de reel alvast in de vingers te krijgen en de main-line volgen. De fitness test doen we hier niet in een zwembad, maar in het heerlijk helder blauwe water van Ginnie Springs waar je af en toe nog een schildpadje weg ziet zwemmen. Dag één is voorbij, eten in ons favoriete restaurant en met z'n allen terug naar het huis.

Dag twee begint met field drills en daarna het water in. We blijven nog in het open water en maken een lange duik. We moeten ons niveau van de verschillend skills laten zien die we bij de Fundamentals hebben geleerd; S-drills, V-drills, vintechnieken. Checken of dit nog goed genoeg is. Daarna een lijn volgen met masker, zonder masker, geblinddoekt, gas delend, met touch contact. We kregen van alles om onze oren. Na ruim 2 uur gaan we het water uit om te lunchen, de tweede dubbelsets op te bouwen, nog meer field drills en daarna weer het water in. De toon voor de rest van de week is gezet. Eerst field drills, dan het water in, lunchen, sets ombouwen, field drills en het water weer in.

Op de derde dag gaan we voor het eerst de grotten in. Spannend. Het leggen van de reel en teampositie hebben we een aantal keer geoefend en nu gaan we het toepassen. We dalen af, leggen de reel en gaan naar de main line. We doen de checks die ons zijn aangeleerd en dan rond kijken. Wauw! Voor het eerst in een grot. Het water is helder en we kunnen zo ver kijken als onze lampen kunnen bereiken. Het eerste deel van de duik gaat lekker, we kunnen lekker rondkijken en genieten van de grot. En dan beginnen de failures. Als team van drie maak je de duik en de instructeur zwemt om ons heen en is nagenoeg onzichtbaar en simuleert verschillende failures die je zou kunnen tegenkomen tijdens een duik. Opeens voel je rechts bij de accu van je lamp wat gerommel en je lamp gaat uit. Lamp "kapot". Wat nu? Rustig blijven en back-up lamp pakken en team signaleren. Mijn buddy voor me heeft zicht al omgedraaid en kijkt wat er aan de hand is. We veranderen de team volgorde zodat de zwakste duiker in het midden is, keren om en gaan richting de uitgang.

En zo gaan de rest van de duiken deze week. Eerst de grot in, rondkijken en genieten van het schouwspel. Tot we onze turn pressure bereiken of we door failures worden gedwongen naar de uitgang te gaan. Het aantal failures en de complexiteit er van wordt langzaam opgeschroefd. In het begin is het nog te overzien, maar langzaam maar zeker wordt het steeds ingewikkelder. De ene failure na de andere krijgen we op te lossen. Kapotte lampen, kranen die kapot gaan, automaten die spontaan af beginnen te blazen. En hoe los je dat dan op. De taskload wordt enorm en we maken af en toe flinke fouten. Maar ook die fouten zijn erg leerzaam, bij de briefing wordt besproken wat er fout ging en de duik daarna laat je zien dat je nu wel weet hoe je het moet oplossen.

De week gaat snel, na de duiken gaan we naar ons favoriete restaurant en daarna gaan we weer terug ons huis om daar moe maar voldaan naar bed te gaan. In de auto wordt vaak de theorieles gedaan, dit scheelt een hoop tijd waardoor we 's avonds meestal alleen onze huiswerkopdrachten hoeven te doen. Op de laatste dag maken we de laatste 2 duiken en rest ons alleen nog het theorie examen. En daarna is het wachten op de uitslag. Spannend. Dit duurt gelukkig niet lang en de uitslag is zeer positief. Yes! Ik ben geslaagd. Officieel GUE Cave divers level 1. Al het harde werken van het afgelopen jaar is niet voor niets geweest. En nu komen we achter nog één van de voordelen van de cursus volgen bij GUE headquarters, want het certificaat wordt direct gemaakt en hebben we dus gelijk in de pocket.

De Documentation Diver staat als volgende op de planning maar item4voordat deze begint heb ik nog een paar dagen om te ontspannen. Mijn buddy's van Cave 1 doen de Doc. Diver cursus niet, maar blijven nog een paar dagen en samen maken we gave duiken in de grotten die overal om ons heen te bereiken zijn. Tijdens deze duiken bekruipt je het gevoel die de eerste explorers ook moeten hebben gehad. We kunnen de grotten nu wat dieper penetreren, omdat er geen failures meer worden gesimuleerd. En dan wordt het spannend, we duiken in dezelfde grotten als tijdens de opleiding, maar we komen verder de grot in en zien weer nieuwe prachtige taferelen. En dan wil je steeds weer weten wat er om de volgende bocht te zien is. Je blijft je turn pressure in de gaten houden, maar de volgende bocht lonkt al weer naar je..

We hebben het geluk dat precies in dit weekend het 15 jarige jubileum van Extreme Exposure gevierd wordt. Dit wordt gedaan met allerlei presentaties van projecten, workshops, BBQ en duiken met nog meer GUE Cave divers.

Dan is het maandag en begint de Documentation Diver cursus. De andere cursisten waren het weekend ervoor ook al aangekomen en ik neem afscheid van mijn buddy's waar ik het eerste deel van mijn avontuur mee heb beleefd. Deze cursus duurt 4 dagen en de eerste dag begint net als Cave 1 met theorie en 's middags maken we een aantal duiken. De sfeer tijdens deze cursus is compleet anders (Ondanks dat JP Bresser weer onze instructeur is). Daar waar je tijdens Cave 1 constant getest wordt of je in elke situatie, hoe stressvol dan ook, problemen op kan lossen, zo ben je tijdens deze cursus constant bezig met ervaring op doen en de nieuwe vaardigheden onder de knie aan het krijgen.

Bij de eerste duik demonstreren we eerst weer het niveau van onze skills, maar nu met een grote camera in onze handen. Dat gaat redelijk goed, maar het is toch weer een uitdaging je balans, trim en buoyancy onder controle te houden met zo'n nieuw onderdeel in je uitrusting. De cursus is dit keer geënt op grot-documentatie en we doen de meeste opdrachten dus in grotten. We krijgen de opdracht een video-shoot te maken in Devil’s Ear. De 2e duik gaan we daarom bij Ginnie Springs de grot in voor een oriëntatieduik waarin we in onze wetnotes een schets van de grot maken. Tijdens de video-shoot zijn er verschillende functies die vervuld moeten worden; cameraman, belichters en modellen, en deze moeten dus ook verdeeld worden over het team.

item5Na de duik bepalen we het doel van de video, welke posities van de cameraman, belichters en de modellen we willen voor elke shot en maken we een storyboard van alle shots die we willen maken. Dit storyboard tekenen we in onze wetnotes en nemen we een aantal keer door, zodat iedereen precies weet wat hij moet doen en wanneer hij dat moet doen. En dit werkt heel goed, zo goed dat we de hele shoot twee keer doen in één duik.

Naast het documenteren door middel van video en foto’s staat survey ook op het programma. Hoe breng je een grot, wrak of mooie duikstek in kaart? In de theorieles leren we hier verschillende methodes voor. Verschillende meettechnieken, hoe verzamel en noteer je de informatie en data onder water, hoe orden je deze informatie later na de duik en hoe vertaal je deze informatie naar bijvoorbeeld een kaart. Na de theorie oefenen dit eerst op het droge en omdat deze cursus dus op grot-documentatie is gericht doen we dit in een droge grot. Gewapend met helmen met hoofdlampen en wetnotes gaan we de grot in, daar wordt een caveline gespannen door de gangen van de grot en we kunnen de besproken theorie in de praktijk brengen terwijl we af en toe een klein vleermuisje moeten ontwijken.

Later oefenen we de survey technieken ook in het water. Dit keer niet in een grot maar bij een wrak wat in de buurt in een uitmonding van de Santa Fé River op de bodem ligt. Heel ondiep en er is nog maar weinig van het wrak over, maar met wetnotes en meetlint in de aanslag schetsen we het wrak, meten we alles op en brengen we het wrak in kaart. Ook deze duiken filmen we, om zo ook daar ervaring in op te doen.

Op de laatste dag doen we de hele videoshoot in Devil’s Ear nog een keer om zo nog meer beeldmateriaal te verzamelen en om iedereen een andere taak te laten ervaren, zodat iedereen een keer cameraman, belichter en model is geweest. Ook nu werkt het werken volgens storyboard heel goed en doen we weer de hele shoot twee keer in één duik.

item6Daarna is het tijd voor het theorie examen en het monteren van al het verzamelde beeldmateriaal van de hele week. Dit is behoorlijk veel werk, maar in het theoriedeel van de cursus krijg je een aantal handvatten aangereikt hoe je dit slim en efficiënt kan doen. Na een paar uur knippen, plakken, bijschaven en discussiëren is het filmpje klaar en kunnen we dit aan de instructeurs en het personeel van Extreme Exposure laten zien. Kijk op

http://vimeo.com/79587011 als je het resultaat wilt zien.

Ook nu hoeven we niet lang op de uitslag van het theorie examen te wachten en ook nu is deze heel positief. Geweldig! Geslaagd en we krijgen het pasje gelijk uitgereikt. De trip in Florida loopt op zijn eind, de cursussen zijn afgerond, maar we hebben nog een paar laatste dagen om te genieten van de mooie grotten. Twee van mijn Documentation Diver buddy’s komen uit Amerika en hadden al regelmatig in de buurt van High Springs gedoken. Zij laten de rest van het team weer andere grotten zien waar we nog niet waren geweest. Zo zagen we nog meer hoe gevarieerd de verschillende grotten in Florida zijn.

En toen was het einde toch daar. Spullen inpakken en afscheid nemen van alle aardige en behulpzame mensen die we daar hebben leren kennen. In het vliegtuig denk ik nog terug aan de afgelopen 3 weken. Alle indrukken, lessen, landschappen en uiteraard de vele verschillende grotten. Het vele trainen van het afgelopen jaar heeft zijn vruchten afgeworpen en het was het allemaal dubbel en dwars waard. Wat een geweldige ervaring en wat een fantastisch avontuur. Hier kom ik zeker nog een keer terug.

En het begint nu ook al weer te kriebelen.. Ergens in mijn achterhoofd begint er al weer een verlangen te vormen.. Op naar de volgende GUE opleiding. Op naar het volgende avontuur.

Dave Staring

item7

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters