GUE GUE divecenters

Cave 1 in Frankrijk verslag van Pim & Ivar

Ik heb al een lange tijd de stille droom gehad om te grotduiken. Op internet vele filmpjes en foto’s gezien maar daar bleef het dan ook bij. Nadat we in de winter van 2010 onze GUE-Fundamentals succesvol hebben afgesloten bij JP komt deze droom toch echt dichterbij. In de daarop volgende lente hebben Ivar en ik de knoop doorgehakt…. grotduiken is wat we willen. We schrijven ons in voor een winterse GUE Cave 1 class bij instructeur Chris Le Maillot en als intern onze Fundamentals Instructeur, JP Bresser.

item2Zaterdag 30 januari 2011, is het dan zover om 06.30 uur staat Ivar bij mij voor de deur met zijn grote bus om richting Frankrijk te vertrekken voor ons grote avontuur. We maken nog een tussenstop in Vinkeveen om JP op te pikken en daar gaan we dan, let dreams come true!  Na een lange rit komen we aan in het pittoreske dorpje Cajarc.

De volgende middag zitten we in het huisje van Chris waar we de hele week onze theorie krijgen. Bij binnenkomst staat de houtkachel al aan! Chris en  Mara zijn al een dag eerder in Carjac gearriveerd. Chris begint enthousiast te vertellen dat ze alvast een aantal grotduikjes gemaakt hebben en de watercondities in de grotten zijn uitstekend. We kunnen niet wachten om dit zelf te ervaren. We krijgen een uitgebreide uitleg over de inhoud van Cave 1, hoe grotten ontstaan, wat een T, een jump of een gap is, lijntechnieken en wat de taken van ieder teamlid zijn etc. Tegen 20.00 uur zijn we gestopt met de theorieles en krijgen we het eerste huiswerk mee van de week.

Vroeg op rond half 8, nou ja vroeg, voor mij niet maar Pim en JP denken daar anders over. Na wat reel technieken in de tuin gaan we op pad naar de Ressel, al snel lijkt het, met Chris en JP achterin de bus, alsof we een stel kinderen achter in hebben, allerlei franse kreten vliegen voorbij, vooral plaatsnamen moeten zo moeilijk mogelijk worden uitgesproken, Chris doet zijn best om Nederlandse woorden te gebruiken en is altijd heel benieuwd naar onze geestelijke gezondheid. Deze trend zal zich de hele week handhaven met gevolg dat het af en toe moeilijk is om fatsoenlijk te rijden van het lachen.

Pfffff, de eerste duiken wachten. Vandaag onze eerste grotduik, spannend! Na een aantal lijntechnieken in de achtertuin zijn we klaar om richting de waterkant te gaan. Onze eerste grotduik gaan we maken in ‘Emergence du Ressel’, dit is één van de mooiste grotten van Frankrijk. Deze grot  komt uit in de rivier ‘Cele’. Gisteren heeft het helaas geregend en dit is goed te zien aan de rivier, donkerbruin water en een flinke stroming. Maar de flow die uit de grot komt betekend gelukkig veel goeds. Voorafgaand aan onze duik krijgen we een duidelijke briefing waardoor we goed voorbereid het water in gaan. Vervolgens voeren we in de rivier onze S-drill en Valve drill uit. We weten van mede duikers dat dit weleens een lange debriefing kan worden. Gelukkig hebben we deze drills goed onder controle en valt de debriefing reuze mee. We zijn klaar voor onze eerste grotduik!! Yes, hier hebben we al die tijd naar uitgekeken! We gaan onder water, zwemmen tegen de stroming van de rivier in richting de opening van de grot. Het wordt steeds helderder en dan... wauw! De entree van de Ressel zit vol met vis en de grot is super helder, zeker meer dan 20 meter zicht. Wat fantastisch, een magische plek! We laten verschillende vinslagen zien aan Chris en JP en gaan weer richting de uitgang. Bij bovenkomst ben ik nog aan het genieten, wat is dit gaaf! Na de debriefing gaan we weer terug de grot in om te kijken of we wat verder kunnen komen. We krijgen een tijdslimiet mee en een turnpressure. Na ca.100 meter keren we om en gaan weer terug richting de uitgang. Nog geen 5 tellen later gaat ‘plotseling’ mijn primaire lamp uit. Schakel over op back-up lamp en we gaan weer verder. 15 telen later gaat ook de lamp van Ivar uit… wat een toeval hahaha. De rest van de week zullen dit soort ‘toevalligheden’ blijven plaats vinden… Wat zal Chris een lol gehad hebben ;-)  Uiteraard sluiten we af met een debriefing. De middag en avond staan in het teken van theorie.

De rest van de dagen hebben we ongeveer hetzelfde schema als de maandag. In de ochtend landdrills, vervolgens de drills in het open water oefenen en uiteindelijk voeren we de oefening uit in de grot. Erg fijn dat de oefeningen uitgebreid worden opgebouwd. Over het algemeen hebben we 2 tot 4 grotduiken gemaakt per dag gemaakt. De heenweg is voor ons in de grot en kunnen we uitgebreid genieten. De terugweg is voor de instructeurs en vinden alle ‘verassingen’ plaats. Vervolgens is het tijd voor theorie tot halverwege de avond en krijgen we uiteraard de nodige huiswerk. Daarna lekker slapen en dromen over die fantastische grotten.

Woensdag was helaas een mindere dag voor onze Italiaanse vrienden, Ze hebben gedoken bij Landenouse, als ze weer richting de auto willen lopen, glijdt Antonio uit over de gladde stenen. Hij heeft erg veel pijn aan zijn voet. In het ziekenhuis zijn er foto’s genomen die er niet goed uitzien. De volgende dag wordt hij opgehaald door een ambulance die hem terug brengt naar Italië. Daar wordt Antonio dezelfde dag nog geopereerd. Hij heeft zijn voet op meerdere plaatsen gebroken. Het ziet eruit dat het herstel zeker 5 maanden gaat duren, sterkte!

We hebben op donderdag een ‘strakke’ zwembadsessie gehad maar ook ons theorie-examen goed afgerond.  Vrijdag was onze laatste dag en hebben deze dag met een prachtige duik afgesloten. Slow  = smooth en smooth = fast is het motto, hiermee zijn we in de grot Ressel tot ca. 300 mtr gekomen. We hadden wel een vreemde duik in de Ressel: 3 mans team, dus JP zwom met ons mee, hmm, meestal belooft dat niet veel goeds, want ondanks dat JP cave 1 instructeur wil worden heeft ie af en toe moeite met de basics; let niet op, materiaal niet in orde, of zou dat opzet zijn? Hmmm, nee, vast niet. We komen aan bij de T en zoals afgesproken gaan we links af, iedereen plaatst een cookie en we gaan de smallere gang in. Na een kort stukje komen we in een haakse bocht naar rechts. Even na de bocht krijgen we het signaal dat we gaan keren, bijna 300 meter, dat geeft Chris veel tijd voor de terugweg.  Terug bij de T zitten, een beetje tot mijn verbazing, alle cookies nog op de lijn. Wij halen ze eraf, doen ze in de droogpak pocket en vervolgen de weg naar de uitgang. Als we bij het smalle deel komen is er nog steeds niets gebeurd, ik begin me af te vragen of ik Chris een o.k. teken moet geven om te kijken of ie er nog is.

Na het smalle deel nog niets. Het zal wel goed zitten, misschien probeert ie ons pas op het einde, als de aandacht verslapt nog even wat voor te schotelen. Maar nee, we komen na onze stops boven en de altijd vrolijke Chris heeft niets gedaan. item3

Dat voelt goed, de meesten die geslaagd zijn krijgen de laatste duik 'kado'.

Terug in ons huisje krijgen we onze eindevaluatie van Chris en JP. We zijn geslaagd! Uiteraard zijn er nog punten waar we aan moeten werken, maar we hebben de cursus gehaald. Yes, wat zijn we blij! Om dit te vieren zijn we allemaal gezellig uit eten gegaan in downtown Cajarc. De eerste grotduik afspraken worden deze avond al gemaakt, hoezo grotduiken is verslavend ;-)

Zaterdag vertrekken we vroeg zodat Chris zijn vliegtuig richting Mexico kan halen in Parijs.

We hebben een lange reis achter de rug, maar met zoveel lol in de auto is het prima te doen. Moe maar voldaan komen we weer terug in Nederland. Wat hebben we ontzettend veel geleerd en plezier gehad! Voor mij is er een droom uitgekomen!

Nogmaals JP, Chris bedankt voor de fantastische tijd samen!

Hoe kan je deze cursus makkelijker maken voor jezelf, zonder alles al te weten en geoefend te hebben, het moet tenslotte wel een cursus blijven. Begin bij de basis: de fundies, zitten die skills er goed in, dan kan je je hier concentreren op de praktische toepassing van de verschillende drills en hoef je die niet meer te verbeteren. Wel gaan die skills uitgebreid worden, bij bijvoorbeeld de valve drill gaat je buddy aktief mee helpen. Ken je team en vertrouw je teamleden blindelings.

En nu? De agenda’s liggen al naast elkaar om diverse grotduik tripjes te plannen. Dit is voor ons pas het begin, maar je zult ons waarschijnlijk vaak in de grotten tegen komen.

Pim & Ivar

 

Home Opleidingen Agenda Nieuws Opleidingen NLguev5 GUE divecenters